vineri, 5 august 2016

Satul Măgura - Prăpăstiile Zărneștilor - Cabana Curmătura [iulie 2016]

Dupa o săptămână de mare și plajă, ne-am gândit ca nu ar strica două zile de munte, dar doream ceva nu foarte departe de București, dar să fie o zonă liniștită unde să ne reîncărcăm bateriile pentru revenirea la job. Mi-am adus aminte de vorbele cuiva legate de frumusețea satelor Peștera si Măgura din Brașov.

Pentru că ne-am hotărât din scurt (așa cum facem mai mereu de altfel) nu am găsit cazare decât în Măgura, deși voiam o rezervare de două nopți pentru joi si vineri, când credeam că nu este așa de aglomerat ca în weekend. Am găsit liber la Pensiunea Măgura, iar motivul pentru care erau locuri libere urma să-l aflăm curând. :)

Drumul până în Măgura este în general bun, dar am fost sfătuiți de cineva de la pensiune să evitam drumul prin Moeciu și să o luăm prin Zărnești (hartă Google Maps). Există o porțiune de drum pe forestier, după ce treceți de Zărnești dar, deși are ceva serpentine, era într-o stare foarte bună.

Nu același lucru se poate spune de drumul de acces la pensiunea Măgura, imediat cum intri în Măgura, pe partea stângă se află pensiunea cu același nume, lucru care nu este semnalizat în vreun fel și este foarte ușor să treci fără să observi acest drum. Drumul este de fapt o pantă destul de abruptă cu piatră cubică netasată, ceea ce te face să derapezi groaznic și să nu poți urca dacă nu ai 4x4. Mai nimeni nu a putut să urce acest drum, cu excepția celor mașini de teren și câtorva care au urcat cu spatele ajutați de băiatul care se ocupă de pensiune (este doar el și prietena lui, nu există alt personal). Oricum, drumul de acces la pensiune este groaznic și nu aș recomanda nimănui să meargă cu o mașina fără 4x4 aici. Nu ai alt loc în care poți lăsa mașina!

După mai multe încercări am reușit să urc, dar cu multe emoții pentru mașină (mai ales ca nu am scut, iar pietrele loveau într-o veselie pe dedesubt).

Când ne-am văzut cazați am putut în sfârșit respira ușurați și admira ce era în jurul nostru. Priveliștea de la pensiune era mai mult decât speram:

Panorama Satul Măgura din Brașov
priveliștea de la pensiune
În prima zi ne-am plimbat prin sat fără o direcție anume, iar satul îți oferă destule priveliști ca să nu te plictisești:

Gradini in satul Magura
El servește masa, iar noi il pozăm într-o veselie :)
Drumul principal din Magura
drumul principal din Măgura
Gradini cu pajisti in Magura
culori de vară

aproape pe orice uliță ai priveliști de acest gen
A doua zi am mers la o plimbare prin Prăpăstiile Zărneștilor și ne-am hotărât să urcăm până la Cabana Curmătura, traseu marcat cu dunga albastră.

Drumul Parapastiile Zarnestilor
Prapastiile Zarnestilor
imagine de pe traseul din Prapastiile Zarnestilor
de pe drum
Traseul nu este deloc greu, prin prăpăstii erau destui care urcau cu bicicletele. La un moment dat urmeaza o porțiune mai abruptă, dar nimic ieșit din comun.

panta traseu Prapastiile Zarnestilor - Curmatura
parcă nu ar fi traseu montan fără puțin urcuș, nu?

văcuțe la păscut
vacuțe la păscut
pajiște
încă puțin până la cabana :)
Sus vă asteaptă Cabana Curmătura și priveliști extraordinare. Aici vă puteți lua masa sau să vă cazați, deși cred că vara este mai mereu plin și vă recomand să faceți o rezervare din timp dacă doriți să stați aici.
 Camping Cabana Curmatura
Camping Cabana Curmatura
Cabana Curmătura
Tot aici îl veți găsi și pe Muchi, cel mai leneșă și în același timp impunătoare gazdă de la cabană

cainele Muchi de la Cabana Curmatura
a refuzat să pozeze :)
In final am rămas cu dorința de a reveni, ori de câte ori simțim nevoia de relaxare sau de redescoperirea satului românesc de munte autentic.

Măgura după ploaie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu